Top Parade Militare de 1 decembrie

Tot ce trebuie sa stii despre parada militara organizata in Romania de la inceputurile democratiei pana astazi.

 1. Ce inseamna pentru romani ziua de 1 Decembrie?

  Decembrie este ziua nationala a Romaniei si a romanilor.

  În anul 1990, după revoluția anticomunistă din 1989, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 22 decembrie drept sărbătoare națională a României. Pe fondul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și a mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională.[4] Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi națională a României.

  1 decembrie 1918 reprezinta cel mai importamnt eveniment din istoria Romaniei, data la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu Romania. Prin aceasta unire se cere crearea unui stat singur cu drepturi depline. Primul pas a fost realizat, intre 21 noiembrie si 4 decembrie 1918, cand Sfatul Tarii din Basarabia s-a proclamat ca Republica Democratica Moldoveneasca. Ulterior, in data de 24 ianuarie se adopta declaratia de Independenta.

  Unirea tuturor romanilor din Transilvania si Banat cu Romania a fost atestata prin rezolutia adoptata de Adunarea Nationala de la Alba Iulia
  la 1 decembrie 1918.
  In aceasta zi politicianul Vasile Godis a citit rezolutia Marii Uniri:
  ,,Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa si Dunare.”

 2. Ce inseamna si cum se organizeaza o parada militara?

  Trecerea trupelor armate într-un marș solemn, cu echipament militar sau fără. De obicei se desfășoară în zile de sărbători oficiale, sărbători de stat și de semnificație militară, după finalizarea unor exerciții militare majore (manevre istorice), precum și în timpul funeraliilor personalului militar, conducătorilor statului sau țării și altor persoane decedate pentru a li se acorda onoruri militare (în funcție de disponibilitatea unei astfel de parade). sursa: wikipedia

 3. Unde se organizeaza parada de 1 Decembrie?

  In fiecare oras si resedinta de judet se organizeaza manifestari de ziua nationala. Cea mai apreciata parada de 1 decembrie se organizeaza in capitala tarii, Bucuresti.
  Trecerea pe sub Arcul de Triumf al unitatilor armate reprezinta momentul cel mai semnificativ. Arcul de Triumf reprezinta cel mai important monument al natiunii noastre si semnifica unirea tuturor romanilor.

 4. Evenimente de 1 decembrie 2019

  “Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, din care 500 militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave, vor participa duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Naţională organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti “ au transmis reprezentantii MAPN

  La Alba Iulia se vor desfasura ceremoniile de depunere de coroane si jerbe de flori la monumentul unirii. Intregul program dedicat zilei de 1 decembrie poate fi vizualizat aici.

Prima Parada de 1 Decembrie – 1 Decembrie 1990 post comunism

Evenimentul de la Alba Iulia a fost marcat de huiduielile îndreptate împotriva lui Corneliu Coposu.

sursa youtube TVR

Practic, în acel an ziua naţională a României a fost sărbătorită de liderii politici de două ori: la 30 noiembrie, la Bucureşti şi 1 decembrie, la Alba Iulia. În toată ţara au avut loc manifestaţii, în cadrul cărora a fost glorificată ziua de 1 decembrie 1918, ca fiind momentul în care românii şi-au îndeplinit un ideal vechi de secole: Unirea.

În capitală, mii de persoane au putut urmări parada militară, ce s-a desfăşurat pe Bulevardul Kiseleff. Pe sub Arcul de Triumf (inaugurat la 1 decembrie 1936) au defilat batalioane de elevi ai Academiei Militare, studenţi ai Academiei Tehnice Militare, trupe de infaterişti şi vânători de munte, jandarmi, pompieri şi paraşutişti. De asemenea, la paradă au participat personalităţi oficiale, în frunte cu preşedintele Ion Iliescu şi primul ministru Petre Roman.

Topul Paradelor de 1 Decembrie

Parada militara 1 decembrie 2018 – Anul Centenar

De Ziua Națională, la 1 Decembrie 2018, Centenarul Marii Uniri a fost marcat la București printr-o paradă ce s-a dorit spectaculoasă. A fost o defilare pentru care au fost mobilizați 4.000 de militari, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere.

Parada militara 1 decembrie 2000

Parada militara 1 Decembrie 2010 – sursa:geeusdb

Peste 2.000 de militari din MApN, MAI, SRI şi SPP şi aproximativ 140 de militari din Franţa, Polonia, Turcia şi SUA au defilat , duminică 1 decembrie 2000, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale, pe sub Arcul de Triumf.

Parada militara 1 decembrie 2005

sursa:
The Outdoor Geek

Parada militara 1 decembrie 2015

sursa:TravelFun

Peste 10000 de oameni au asistat la parada militara de la 1 decembrie 20015 in Piata Constitutiei

În premieră in data de 1 decembrie 2015, a defilat şi un detaşament al militarilor răniţi în misiunile executate în afara graniţelor, în teatrele de operaţii din Balcanii de Vest, Irak şi Afganistan.

Președintele Klaus Iohannis a participat pentru prima dată în calitate de președinte al României la parada de 1 Decembrie. El a dat onorul trupelor și, alături de premierul Dacian Cioloș și mai mulți miniștri, au ascultat imnul național al României.

Parada de 1 decembrie 2019 -itinerariu

Potrivit comunicatului realizat de Ministerului Apărării, la evenimentul organizat de Ziua Nationala a Romaniei vor participa militari şi specialişti din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Serviciul Român de Informaţii și Administrația Națională a Penitenciarelor. Pe langa militarii romani vor fi prezenti si 500 militari din peste 20 de țări aliate sau partenere. La paradă vor participa aproximativ 200 de mijloace tehnice și peste 50 de aeronave. Primele transportoare blindate detinute de Romania Piranha V și, în premieră nationala, un lansator de rachete Patriot vor defila pe sub Arcul de Triumf de ziua nationala 1 decembrie 2019.

PROGRAM Parada militară de 1 Decembrie 2019

Parada militara de 1 decembrie 2019 va avea loc duminică, începând cu ora 9.00, o ceremonie de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Brigada Rutieră va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic pe arterele care converg către Piaţa Arcul de Triumf, pentru zilele de 23, 30 noiembrie și 1 decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *